Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

DUYURULAR

DİJİTAL PARA VE DİJİTALLEŞEN ŞİRKETLER

DİJİTAL PARA VE DİJİTALLEŞEN ŞİRKETLER

 

Kredi alamıyorum, neden?   Bankalar mali veri istiyor, her şey mali veri mi?

Cevap veriyorum, siz güvenilir, emin bir kişi olabilirsiniz ama bunun ispatı mali verilerinizde saklıdır.

Dijitalleşmeyle mali veriler sadece faturalar değil, ödeme kanallarının şeffaflığıyla da ölçülebilir hale geldi.

Tüm dünyada dijital para gün geçtikçe önem kazanıyor. Biraz Dijital parayı tanıyalım.

Dijital para nedir?

Dijital para, fiziksel olarak elimize aldığımız banknotlarla aynı işleme sahip, yani fiziksel bir karşılığı olan, mal ve hizmet alabildiğimiz, her tür elektronik değer sistemine denir.

Ne işe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Dijital para, fiziki unsur olmadan dünyanın herhangi bir elektronik platformunda işlem yapmamıza yarar. Özellikle uluslararası ticarette hız çok çok önemlidir. Aynı dijital platformu kullanan dünyanın farklı bölgelerindeki kişiler, neredeyse anlık transferler gerçekleştirebilirler. Zaman maliyeti açısından çok önemlidir. Maliyet demişken, uluslararası piyasalarda geleneksel yöntemlerle para transferi ise ciddi maliyetler içerir.

Danışanlarımızdan bize gelen genel sorulardan biri, yurtdışına para yolladık ve banka masrafı da ödedik, neden karşı tarafa eksik para geçti, olur. Muhabir banka kesintilerinden kaynaklı bu maliyetler, para transferlerinde ve mutabakat problemlerinde her zaman konu olmuştur.

Artık neredeyse hayatımızın her alanında kullanılan dijital paralara alışmaya başladık denilebilir. Burada karıştırılmaması gereken bir kısımda kripto paralarla dijital paraların aynı olduğu kanısıdır. Bir kripto para yapısından kaynaklı kesinlikle bir dijital paradır. Ancak her dijital para kripto para değildir.

Örneğin, bir oyun konsolunu alışveriş sitelerinden Bitcoin ile satın alabilirsiniz. Oyun konsolunda bir oyunun içinde, oyunun kendisinde kripto para ile alışveriş seçeneği yok ve kendi sanal parasını da üretmişse, üretilen bu sanal parayı satın alıp oyunun içindeki harcamalarınızda kullanabilirsiniz

Türkiye’de Dijital Para

Central Bank Digital Currency (CBDC) yani Merkez Bankası Dijital Para Birimi, bir ülkenin para biriminin merkez bankası tarafından çıkarılmasıdır. Ülkelerin Merkez bankaları dijital para birimleri hakkında çalışmalara, Çin başta olmak üzere başladılar.

Merkez Bankası 29/12/2022 de yaptığı basın açıklaması ile çalışmalarını daha somut hale taşıdı. Ana başlıklarıyla,

  • Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları ile  Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
  •  TCMB, dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde devam edecektir.
  • İşbirliği ağını genişleterek bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir.

ve bence en önemlisi

  • 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verilecektir.

Türkiye dahil birçok ülkenin aktif olarak yürüttüğü bu çalışmalar finansal hayatımıza önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde yön verecektir. Çalışmaların ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim.

Unutmayalım ki,

Tam bağımsızlık, ancak mali bağımsızlık ile mümkündür. Bir devletin maliyesi bağımsızlıktan mahrum olunca, o devletin bütün hayat ışıklarında bağımsızlık felç olur” Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

Saygılarımla,

Mali Müşavir Nazmi VURAL